Hamburgerin Tarihi

Hamburgerin Tarihi

Bugün, 7’den 70’e herkesin iştahla tükettiği hamburgerin doğuş serüvenine göz atmaya ne dersiniz?

Bir Lezzet Doğuyor!

Yaklaşık 8 yüzyıl önce, Cengiz Han’ın Moğol askerleri, yaptıkları seferlerde tüketmek üzere yanlarına at eti alıyor ve bu eti bindikleri atın eyerinin altında muhafaza ediyor. Etler hayvanın bedeniyle eyer arasında, kavurucu güneşin de etkisiyle yolculuk esnasında pişmeye başlıyor. Askerler molalarında bu eti çıkarıp içine soğan koyarak tüketiyor. 13. yüzyılda Kubilay Han’ın Moskova’yı topraklarına katmasıyla Ruslar, tanıştıkları bu lezzetin adını Tatar bifteği koyuyor. Tatar bifteğiyle tanışma şansı yakalayan ikinci ülke ise Ruslarla ticari ilişkileri olan Almanya. 17. yüzyılda Alman tacirlerin büyük beğeniyle ülkelerine getirdikleri bu lezzeti, 19. yüzyılda Amerika’ya göçen Almanlar yanlarında götürüyor.

Bu dönemden sonra da Tatar bifteği, hamburger adıyla anılmaya başlıyor zira Amerikalılar için bu yiyecek, Almanya’nın Hamburg şehrinden gelen etlerle yapılan bir yiyecek olarak tanınıyor. Ve işte hamburger, zaman içerisinde evrilerek ekmek arasına konan köftenin birbirinden farkı sebzelerle sunulduğu son hâlini alıyor.

Author: